Het leven bestaat uit keuzes. Sommige klein – wat eten we vanavond? – en andere groot – welke studie kies ik? Blijf ik in deze baan? Hoe wil ik mijn toekomst vormgeven? Maar hoe vaak sta je écht stil bij waarom je kiest wat je kiest?
Voor veel mensen zijn keuzes niet zo vrij als ze lijken. We worden beïnvloed door verwachtingen, angsten en overtuigingen die we soms al ons hele leven met ons meedragen. Dit geldt niet alleen voor jongeren die aan het begin van hun toekomst staan, maar ook voor volwassenen die zich afvragen: Is dit het leven dat echt bij mij past?
We groeien allemaal op met bepaalde normen en overtuigingen. Wij als ouders willen het beste voor onze kinderen en sturen hen bewust of onbewust in een richting die veilig en verstandig lijkt. Jongeren voelen op hun beurt de druk om de ‘juiste’ keuze te maken – een studie met goede carrièreperspectieven, een pad dat de omgeving goedkeurt.
🔹 Maar hoe weet je of een keuze écht bij jou past? 🔹 En als ouder: hoe begeleid je je kind zonder onbedoeld jouw verwachtingen op te leggen?
De cijfers laten zien hoe groot deze worsteling is. In Nederland wisselen per kwartaal ruim 363.000 mensen van baan, en bijna 60% daarvan heeft minder dan twee jaar in dienst gezeten. Dit laat zien dat veel mensen keuzes maken die uiteindelijk toch niet de juiste blijken te zijn. Ook onder studenten zien we dit terug: een aanzienlijk deel haakt in het eerste jaar af of wisselt van studie, omdat de eerste keuze niet goed aansloot bij hun interesses en talenten.
Onze keuzes worden niet alleen beïnvloed door externe verwachtingen, maar ook door onze eigen diepgewortelde overtuigingen. Gedachten als "Ik ben niet goed genoeg voor die functie", "Veranderen is eng", "ik moet een studie kiezen die mijn ouders goedkeuren", "Als ik VWO heb gedaan moet ik een Universitaire studie doen anders is het toch zonde?" "Dit is nu eenmaal hoe het hoort" "ik doe dit al jaren ik kan nu toch niets anders kiezen" of "werk hoeft niet leuk te zijn" kunnen ons tegenhouden om te kiezen voor wat we echt willen.
Deze overtuigingen kunnen al vroeg in ons leven ontstaan en jarenlang onbewust meespelen. Misschien herken je het bij jezelf: een gevoel dat je vastzit in een situatie die eigenlijk niet meer bij je past. Of misschien zie je het bij je kind, dat worstelt met de druk om een keuze te maken die ‘verstandig’ is, maar niet per se bij hem of haar past.
Het goede nieuws? Overtuigingen kunnen veranderen.
Of je nu zelf merkt dat je vastzit in oude patronen, of je kind wilt ondersteunen bij het maken van keuzes, er zijn manieren om het proces bewuster aan te pakken.
Het is niet altijd makkelijk om zelf deze inzichten te krijgen. Soms is de stem van twijfel te luid, of zijn patronen zo ingesleten dat het moeilijk is om ze te herkennen. Dit is waar een loopbaancoach of studiekeuzecoach kan helpen.
Een coach helpt om inzicht te krijgen in overtuigingen en verwachtingen, en ondersteunt bij het maken van keuzes die écht bij iemand passen. Niet door te zeggen wat je moet doen, maar door vragen te stellen die je dichter bij jouw eigen antwoorden brengen.
✨ Het maken van bewuste keuzes is niet altijd makkelijk, maar het is mogelijk. En of je nu zelf op een kruispunt staat of je kind wilt begeleiden in een belangrijke keuze: het begint allemaal met de vraag – wat past écht bij mij?
💡 Iedereen verdient een toekomst die écht bij hem of haar past. Een studie die motiveert, een baan die energie geeft, een leven waarin je keuzes maakt vanuit jezelf – niet vanuit ‘wat hoort’.
🔎 Sta jij of je kind op een kruispunt en is het tijd voor een keuze? Ik help je graag om helderheid te krijgen in wat écht past, zonder druk van buitenaf. Samen ontdekken we welke stappen jou of je kind dichter bij een toekomst brengen die goed voelt.
📩 Laten we in gesprek gaan. Stuur me een bericht en zet vandaag nog de eerste stap naar een keuze die klopt voor jou!
#keuzesmaken #persoonlijkeontwikkeling #coaching #bewustkiezen #toekomst
Sitenavigatie
Bedrijfsinformatie