Wanneer leg jij jezelf aan de oplader?
Afgelopen week heb ik meerdere gesprekken gevoerd met cliënten waarin één terugkerend thema naar voren kwam: vermoeidheid. Niet zomaar een beetje moe, maar echt het gevoel van uitgeput zijn, zonder nog te weten hoe je weer moet opladen. Dit zette me aan het denken. We weten allemaal precies wanneer we onze telefoon aan de oplader moeten leggen: meestal zodra die rond de 15% zit. Maar wanneer leggen we onszelf aan de oplader? En hoe komt het dat we zo vaak de signalen van ons lichaam en onze geest negeren?
We zijn zo gewend geraakt om door te gaan, altijd maar bezig te zijn en te voldoen aan de verwachtingen, dat we soms niet eens meer doorhebben dat we bijna leeg zijn. Vergelijk het met je telefoon: die zou allang zijn uitgevallen als jij jezelf op dezelfde manier behandelt.
Herken de signalen
Een telefoon geeft een duidelijke melding: “Batterij bijna leeg, sluit aan op een oplader.” Maar wat zijn jouw signalen? Misschien voel je je sneller geïrriteerd, merk je dat je concentratie verslechtert, of ben je simpelweg voortdurend moe. Je lichaam fluistert je signalen toe, maar het is aan jou om ernaar te luisteren voordat ze veranderen in schreeuwen.
Een belangrijke eerste stap is het herkennen van die signalen. Dit lijkt misschien eenvoudig, maar in de drukte van de dagelijkse routine gaan die fluisteringen gemakkelijk verloren. Vraag jezelf daarom regelmatig af: Hoe voel ik me? Ben ik opgejaagd, gespannen, of juist loom en uitgeput? Door bewust stil te staan bij je energiepeil, maak je het makkelijker om op tijd in te grijpen.
Waarom gaan we door?
We weten vaak wel dat we moe zijn, dat het eigenlijk te veel is, maar toch gaan we door. Herkenbaar? Dit komt vaak voort uit een gevoel van verantwoordelijkheid: je hebt deadlines, mensen rekenen op je, je wilt jezelf niet teleurstellen. Maar wat is de werkelijke prijs van deze doorzettingsdrang? Burn-out, gezondheidsproblemen, en het verlies van plezier in wat je doet.
Vergelijk het opnieuw met je telefoon. Je kunt hem misschien nog een beetje gebruiken als hij op 5% staat, maar je weet dat hij elk moment kan uitvallen. Toch probeer je hem niet tot het uiterste te pushen. Waarom behandelen we onszelf dan wel zo? We hebben geen onbeperkte energie, hoe graag we dat soms ook zouden willen.
Tijd om op te laden
Veel mensen weten niet eens meer hoe ze écht kunnen opladen. Misschien merk je dat je moeilijk kan ontspannen en dat zelfs vrije tijd niet echt rustgevend aanvoelt. Wat deed je vroeger toen je lekker in je vel zat? Vaak zijn dit de activiteiten die je nu weer kunnen helpen om op te laden. Misschien was het sporten, wandelen in de natuur, schilderen, muziek maken, of gewoon een boek lezen op de bank. Herinner jezelf aan wat je toen energie gaf en probeer dit opnieuw op te pakken. Wat voor mij werkt? Een wandeling, een warm bad, sporten, knutselen. Een wekelijks uitje voor mij is bloemetjes kopen op vrijdag bij de bloemist en het huis gezellig maken.
Een ander belangrijk aspect is dat opladen niet altijd betekent dat je iets actiefs moet doen. Soms is het simpelweg rust nemen, een powernap, of gewoon even niets doen. En dat is oké. Je hoeft niet constant productief te zijn om waardevol te zijn.
Tips om op te laden
· Plan oplaadtijd in je agenda: Net zoals je afspraken maakt voor werk, plan ook tijd voor jezelf in. Dit kan iets kleins zijn zoals een wandeling tijdens de lunchpauze, of een moment van stilte in de ochtend, een kopje thee of koffie tussen alle afspraken door in rust zonder afleiding.
· Ontdek wat jou energie geeft: Denk terug aan wat je vroeger ontspanning bracht, of experimenteer met nieuwe activiteiten. Het kan zijn dat je interesses zijn veranderd en dat je iets nieuws moet proberen.
· Luister naar je lichaam: Houd gedurende de dag een momentje in om in te checken bij jezelf. Hoe voel je je? Heb je rust nodig? Door regelmatiger te reflecteren voorkom je dat je te ver doorschiet.
· Zet grenzen: Durf nee te zeggen en wees niet bang om tijd voor jezelf op te eisen. Je kunt niet altijd aanstaan.
Zorg voor jezelf zoals je voor je telefoon zorgt
Net zoals je niet wacht tot je telefoon volledig is uitgevallen voordat je hem oplaadt, zou je ook niet moeten wachten tot je uitgeput bent. Zorg goed voor jezelf, luister naar je lichaam en gun jezelf de tijd om op te laden. Zo behoud je je energie, blijf je in balans en kun je blijven genieten van de dingen die voor jou belangrijk zijn. Want uiteindelijk is de beste versie van jezelf niet degene die altijd doorgaat, maar degene die op tijd aan de oplader ligt.
Geniet van je oplaadmomenten deze week! En mocht je dit nu heel ingewikkeld vinden en je hebt niet genoeg aan deze tips, bel me dan! Ik denk graag met je mee.
Liefs Danielle
Sitenavigatie
Bedrijfsinformatie